< alkuun

Syksyn 2017 erikoismyyjäkurssi


Kelloseppäkoulussa järjestetään vuosittain kaksi kello- ja jalometallialan erikoismyyjäkurssia. Tämän syksyn kurssi alkoi 28.8. Kun Luuppi-lehti kurkisti luokkaan, oli meneillään vasta kurssin neljännen viikon alku. Ja mitä näimmekään? Näimme keskittyneesti ja innokkaasti mikroskooppien parissa työskentelevän ryhmän, joka kirjasi tarkasti havaintojaan lomakkeille. Kysymyksessä olisi yhtä hyvin voinut olla vaikkapa jonkin luonnontieteellisen alan näytteiden kimpussa työskentelevä tutkimusryhmä. Kurssi oli todellakin jo ryhmäytynyt, se näytti suorittavan tehtäviään ihan toimivan työyhteisön tapaan.

Eivätkä ryhmää häirinneet ulkopuolisten vierailjoiden kysymykset ja valokuvien ottaminen. Lähinnä olevat totesivat luontevasti mistä oli kysymys ja vieressä työskentelevät täydensivät. He kertoivat, että luokassa oli meneillään timanttien tutkiminen. He tarkastelivat, mittasivat, arvioivat ja luokittelivat timantteja niiden värin, puhtauden ja eri osien koon mukaan. Aamupäivällä oli ollut teoriatunteja ja nyt harjoiteltiin niiden pohjalta.

Opiskelija Jaana Kiikkerä (kuvassa yllä vasemmalla) kertoi meille tähänastisesta kurssikokemuksestaan. Hän vahvisti heti alkuun sen, että kurssin ryhmäytyminen oli tapahtunut todella nopeasti. Se tapahtui oikeastaan jo heti aloituspäivän aikana. Siitä lähtien on ollut todella helppo muodostaa pareja, jollaisina me usein työskentelemme. Me myös vaihdamme paria usein ja sekin sujuu ryhmän sisällä helposti ja vaivattomasti, hän sanoo.

Aivan varmasti ryhmäytymiseemme vaikutti myös vastaanotto, jonka saimme kurssille tullessamme. Meidät otettiin vastaan heti koulun täysivaltaisina jäseninä ja se tuntui tietysti hyvältä. Meidät esiteltiin kaikille koulussa kolmivuotisia opintojaan suorittaville opiskelijoille sekä koulun opettajille ja tutustutettiin tarkemmin koulun tiloihin ja toimintaan. Meillä on lupa mennä myös kello- ja mikromekaniikkalinjan luokkiin ja kysyä tarvittaessa neuvoa tai apua muiltakin kuin omilta opettajiltamme.

Näin ilmoituksen tästä kurssista lehdessä. Soitin kurssista vastaavalle Leenalle, sain heti ystävällisen vastaanoton sekä kannustusta ja päätin jättää hakemuksen. Päästyäni haastateltavaksi olin jo todella innostunut. Tuntui, että täällä arvostetaan soveltuvuuden lisäksi myös karttunutta työkokemusta, eikä ikää pidetä lainkaan negatiivisena tekijänä.

Kuulun nimittäin niihin lukuisiin suomalaisiin, jotka ovat menettäneet työpaikan konkurssin tai muun vastaavan takia. Olen toiminut pitkään kaupallisella alalla, lähinnä tukkukaupan parissa. Olen ollut sekä ostajana että markkinoinut tuotteita eteenpäin, kokemukseni on Anttilan tavarataloryhmästä ja Keskolta. Työskentelin pisimpään astioiden ja kattaustuotteiden parissa, vieläkin vanhat astiat ovat harrastukseni ja jonkinasteisen keräilyn kohde.

Nyt tuntuu aivan mahtavalta oppia ihan uusia asioita. Kaikki mitä olemme kuulleet ja oppineet kelloista, jalokivistä ja jalometalleista on herättänyt todellisen tiedon- ja oppimisen halun. Haluan olla avoin uudelle ja sitä tämän koulun ilmapiiri todellakin tukee. Toki kävin paljon kursseilla ja koulutuksessa myös aiemmassa työssäni, niissä vain oli valtaosaltaan kysymys yritysten sisäisistä tietojärjestelmistä ja niiden kulloisistakin ratkaisuista, siis aika rajatuista asioista.

Että houkuttaisiko minua lähteä peräti opiskelemaan kellosepäksi tai mikromekaanikoksi tai kultasepäksi, niin kuin joillekin on käynyt tämän kurssin jälkeen? Ei, haluaisin kyllä pysyä myynnin ja markkinoinnin parissa ja käyttää kokemustani sellaisissa töissä. Siksi minusta on todella hienoa, että kurssilla käy tavarantoimittajia esittelemässä tuotteitaan, niitä odotan innolla. Meillä kävi jo Päivi Sandberg Sandberg Oy:stä kertomassa timanteista ja niiden myynnistä. Samoin odotan kovasti tehdaskäyntejä, joita tiedän olevan tulossa. Kurssiin kuuluvaa harjoittelupaikkaa minulla ei ole vielä tiedossa, mutta myös se tulee varmasti olemaan mielenkiintoista.

Entä suosittelisinko muillekin tätä kurssia? Totta kai suosittelisin, kannattaa hakea!


 

Visuaalisen markkinoinnin opetukseen kuuluu myös erilaisten tuotteiden paketoinnin harjoittelu. Kuvassa yllä opiskelijat pakkaamassa erikokoisia tuotteita.


Erikoismyyjäkurssin vetäjänä toimii kelloseppä Leena Auvinen, itsekin Kelloseppäkoulun kasvatti. Hän kehottaa kaikkia alan erikoismyyjäkoulutuksesta kiinnostuneita tutustumaan tähän neljä kuukautta kestävään kurssiin ja opiskelijoiden siitä antamaan palautteeseen koulun verkkosivuilla. Ja muistuttaa, että puhelinnumerokin lisäkysymyksiä varten löytyy samasta lähteestä.

Leena kertoo, että kurssin alku saattaa joistakin tuntua jopa vähän raskaalta teoriapainotteisuutensa takia. Mutta että kurssin edetessä päästään alkuakin enemmän tekemisen meininkiin. Kurssilla työskennellään paljon pienryhmissä ja tuotetaan myös jokin isompi tapahtuma, jonka tekemiseen osallistuu myös kaksi opettajaa

Kursseille osallistujien ikäjakauma on aika suuri. Keski-ikä on yleensä vähän yli 40 vuotta. Eikä ikä ole haittatekijä kurssin jälkeisessä työllistymisessä. Kurssin käyntiä jätetään hyvin harvoin kesken, toteaa Leena.

Koulun rehtori Tiina Parikka kertoo, että ensimmäinen erikoismyyjäkurssi pidettiin vuonna 1995. Se tapahtui koulun silloisen rehtorin, Leena Fagerströmin pontevasta aloitteesta, hän kun tunsi hyvin alan koulutustarpeen. Ja vaikka koulutuksen tarpeellisuuteen ei aivan aluksi kaikkialla uskottukaan, niin jonkin ajan kuluttua jo uskottiin. Kurssia on järjestetty jo 22 vuoden aikana yhteensä 44 kertaa.

Kurssin perusosuudet ovat myös kestäneet aikaa. Uuttakin on toki tullut, esimerkiksi turvallisuuskoulutus ei kuulunut alkuperäisiin oppiaineisiin. Myös markkinoinnin osuudessa on tapahtunut ja tapahtuu paljon muutoksia, esimerkiksi sosiaalisen median myötä. Kelloseppäkoulussa on myös valmiina suunnitelma valinnaisesta erikoismyynnin opintokokonaisuudesta Käsityömestarin erikoisammattitutkintoa varten, sanoo Tiina ja hymyilee.

 


< alkuun
< mika malk


Teksti: Liisa Kunttu | Kuvat: Heikki Kunttu | toteutus: monimediatoimisto KUTOMO |
Julkaisija: Kelloseppäkoulu | Vanha maantie 11, 02650 Espoo | Puhelin: +358 9 4355 770 |