Mikro-
mekaanikko

Mikromekaanikkojen koulutus aloitettiin Kelloseppäkoulussa vuonna 1997. Aloite tuli teollisuudelta, jossa oli tarvetta tarkkuustyön taitajista. Nykyaikaisessa tuotannossa on paljon tehtäviä ja ongelmatilanteita, joita ei voi eikä kannata koneellistaa, automatisoinnista puhumattakaan. Usein ne edellyttävät yksilöllistä ratkaisua, jossa tarvitaan korkeatasoista käsityötä, riittävän laajaa taidollista pohjaa ja mikromekaniikan hallintaa. Näissä tehtävissä tarvitaan mikromekaanikkoja.

Mikromekaanikon työn kohteena ovat usein mekaaniset ja elektroniset pienlaitteet ja niiden osat, erilaiset mittarit ja tuotannossa tarvittavat työvälineet. Erityisesti mikromekaanikkoja tarvitaan tuotekehitys- ja tutkimustyössä mm. prototyyppien valmistajina. Mikromekaanikko on omiaan myös pienten sarjojen valmistajana ja huoltotöissä. Kelloseppäkoulusta valmistuneita mikromekaanikkoja työskentelee lukuisilla eri aloilla konepajoista innovatiivisiin pienyrityksiin ja tutkimuslaitoksiin.

Aivan kuten kellosepäksi opiskelu, myös mikromekaanikoksi opiskelu on käytännönläheistä ja siihen kuuluu useita työssäoppimisjaksoja. Tutkinnon suorittaminen vaatii opiskelijalta pitkäjännitteisyyttä ja kokonaisvaltaista paneutumista. Mikromekaanikoksi opiskeltaessa painottuvat myös ongelmanratkaisu- ja tiimityöskentelytaidot.

Kokemuksia

Eelis
Niin, kyllä Kelloseppäkoulusta työllistytään hyvin. Joskus voi käydä niinkin kuin minulle. Olin ollut nykyisessä työpaikassani harjoittelijana ja olimme jo sopineet, että tulen tänne töihin valmistuttuani. Sitten täällä tuli yhtäkkiä hankala tilanne, kun edeltäjäni lähti pois. Niinpä minua pyydettiin apuun, muutama kuukausi ennen varsinaista valmistumistani. Kyllä meidän toimitusjohtajammekin kertoi ihmetelleensä, että palkkaako hän todella tarjouslaskijaksi 18-vuotiaan henkilön, kertoi mikromekaanikko Eelis.

Tomi
Mitäkö sanoisin oman työkokemukseni pohjalta siitä, mikä mikromekaanikon koulutuksessa on tärkeätä jos tähtää tuotekehitystehtäviin. No totta kai kaikki perustaidot on hankittava ja harjaannuttava niissä, samoin ymmärrys sellaisista universaaleista asioista, jotka pätevät teknologian alalla yleensäkin. On kyettävä itsenäiseen työskentelyyn. Kielitaito on nykyisin tärkeätä ja englannin kieli vaan on nykyisin ihan must, ei sille mitään voi. Täällä töissäkin tulee puhuttua usein englantia, jopa sellaisten työtovereiden kanssa, joiden kanssa voisi yhtä hyvin puhua suomea, summasi mikromekaanikko Tomi.

Reima
Halusin kelloseppänä pyrkiä neljänneksi vuodeksi suorittamaan myös toisen, mikromekaniikan tutkinnon. Mutta en tiennyt pääsenkö, kun paikkoja ei ollut kovin montaa ja samalla kertaa oli niin paljon hyviä hakijoita. Pääsin ja sitten alkoi tulla eteen koulun jättämisen paikka. Mutta eihän tästä oppilaitoksesta kukaan haluaisi lähteä pois! Näin sanoi sekä kelloseppä että mikromekaanikko Reima.

< Hae Kelloseppäkouluun
< Kelloseppä